Chomik dżungalski

Jest około trzysta gatunków chomików. Chomiki są bardzo bliskimi krewnymi szczura piżmowego oraz norników. W wyglądzie zewnętrznym nie są za bardzo  podobne do swych krewniaków. Z tak licznej grupy chomików, niestety  tylko niektóre gatunki można zaliczyć do zwierzęta domowych. Należą do nich chomicznik Roborowskiego, chomicznik zabajkalski, syryjski także chomik chiński i chomicznik dżungarski. My skupimy się na chomiku dżungarskim. W języku łacińskim chomik dżungarski oznacza Phodopus sungorus,  podobnie jak chomik chiński jest chomikiem karłowatym i posiada na grzbiecie pręgę. Jest zdecydowanie  bardziej zaokrąglony od chińskiego chomika oraz jest znacznie mniejszy od chomika syryjskiego. Długość ciała u chomika dżungarskiego wynosi około dziewięciu centymetrów a ciężar jego ciała wynosi os trzydziestu do czterdziestu gram. Grzbiet naszego chomika jest jasnopopielaty z wyraźnie  zaznaczoną ciemną pręgą, która biegnie od czoła aż do nasady ogonka, który jest króciutki.

Spód ciała zwierzaka jest zawsze jaśniejszy od grzbietu. Chomik ten w naturalnym środowisku w okresie letnim przybiera o wiele ciemniejsze barwy futerka, grzbiet jest wtedy szary zaś  brzuszek biały. W okresie zimy  jego futro jest bardzo jaśnieje. Gdy trzymamy go w domu przez cały rok, jego futro  przybiera jest maści szarej. Naturalnym środowiskiem dżungarków są stepy oraz tundry Syberii Zachodniej. Tam właśnie żyją sobie bardzo wesoło na wolności,  nie mają tendencji do zapadania w sen zimowy a także wykazując dojść dużą aktywność fizyczną  przez cały rok. Chomik dżungarski jest bardzo żywym zwierzęciem, lecz jednocześnie nerwowym, przez co trudniej jest go oswoić. Ale jest jednak łatwy w hodowli, dlatego poleca się go początkującym. Uznawany jest za bardzo przyjazny gatunek chomika. Żyją one w grupach. Można zatem je trzymać razem, pod jednym warunkiem, że przebywają ze sobą od wczesnego dzieciństwa, czyli że  pochodzą z jednego miotu oraz  nigdy nie doszło do rozłąki.  Płodność dżungarków jest uznana za  wysoką. Samica w ciągu jednego roku rodzi najczęściej od trzech do siedmiu razy i to po cztery do siedmiu młodych potomków. Ciąża trwa ciąży to dwadzieścia jeden dni. Dojrzałość płciowa u chomika następuje po upływie od jednego do dwóch miesięcy.  Chomik dżungarski w niewoli żyje tylko do trzech lat.

Podsumowując w powyższym artykule ukazano, że chomik dżungarski oznacza Phodopus sungorus, podobnie jak chomik chiński jest chomikiem karłowatym i posiada na grzbiecie pręgę. Jest zdecydowanie  bardziej zaokrąglony od chińskiego chomika oraz jest znacznie mniejszy od chomika syryjskiego. Długość ciała u chomika dżungarskiego wynosi około dziewięciu centymetrów, a ciężar jego ciała wynosi os trzydziestu do czterdziestu gram. Grzbiet naszego chomika jest jasnopopielaty z wyraźnie  zaznaczoną ciemną pręgą, która biegnie od czoła aż do nasady ogonka, który jest króciutki.